איזה סוגי איטום קיימים?
איטום גגות הוא דבר חשוב מאוד מול כל מזג אוויר בו יש גשם ולא רק. כל מי שעוסק בתחום המבנים ולמעשה, כל מי שגר בהם (מי לא?), יודע עד כמה נושא האיטום חשוב ומשמעותי. אלא שגג הוא לא דבר פשוט, אשר סוג איטום אחד יתאים עבורו בכל המקרים. אילו סוגי איטום קיימים? ומה מיוחד בכל אחד מהם? כל התשובות במאמר הבא:
שיטות איטום גגות מובילות בישראל
שיטות האיטום השונות, צריכות לספק לגג הגנה בפני גורמים רבים. המשמעותי ביותר, הוא כמובן איטום גגות לחורף, שאז ישנו האתגר הגדול של רטיבות קבועה ומתמשכת על הגג. בגדול, ניתן לחלק את הגישות לאיטום גגות לשלוש:
כיסוי עם חומרי בידוד - בשיטה זו, מכסים את הגג באמצעות חומר לאיטום גג במצב נוזלי או חצי נוזלי, בין אם במריחה, בהתזה או בשיטות יישום אחרות. זפת נוזלית היא דוגמה בולטת וותיקה לכך. לרוב שמים ממנה שתי שכבות, עם שכבת פיברגלס לחיזוק באמצע. עוד דוגמאות, הם חומרים פולימריים או אקריליים. ישנו גם "מסטיק" פוליאוריטני חצי נוזלי, שהוא חומר יקר יחסית. איטום בחומר פוליאוריטני מספק חוזק רב במיוחד וגמישות. מבחינת העבודה איתו, הוא בולט בכושר היצמדות גבוה ובהתייבשות מהירה. חומר זה גם יותר ידידותי לסביבה מאחרים.
יריעות נצמדות - שיטה של אטימת גג באמצעות הצמדת יריעות של חומרי בידוד לגג. מדובר לרוב ב"יריעות ביטומניות" שמחוממות באמצעות מבער וכתוצאה מכך מתחברות לתשתית הגג הקיימת. יריעות מסוג זה נחשבות לחזקות והן מחזיקות מעמד זמן רב יחסית.
יריעות PVC - סוג של יריעות בידוד, שמחברים אל הגג בכמה נקודות בלבד. מדובר בשיטה פשוטה יחסית אם כי גם היא דורשת ידע מקצועי בכדי לבצע אותה באופן בטוח ונכון.
איזה סוג איטום מתאים לאיזה גג
התאמת סוג האיטום לגג, היא משימה מורכבת מעט. נלקחים בה בחשבון ההיבטים הבאים:
סוג וחומר הגג - גג יכול להיות עשוי מבטון, עץ, רעפים (סטנדרטיים או מיוחדים דוגמת "שינגלס"), ברזל או אזבסט. לגבי חומרים, מדובר לרוב בחומר שממנו עשויה השכבה העליונה בגג, מאחר שזה יכול להיות למשל גג בטון שעליו שכבת ריצוף. ישנם גם גגות קלים, למבנים קלים מסוגים שונים ואז גם הגגות עשויים במבנה וחומרים שונים (למשל אלומיניום או "איסכורית"). חומר האיטום החדש שמעוניינים לשים על הגג, חייב להיות כזה שמתחבר היטב לחומר הקודם שמרחו על הגג. לכן, ישנה העדפה לאיטום, באותה שיטה שבה בוצע האיטום הישן. לפחות בחומר מאותה משפחה. זה הוא כלל אצבע חשוב מאוד בתחום זה. האלטרנטיבה, היא להסיר לגמרי את שכבת הבידוד הישנה. כמובן, אם הגג לא עבר עד היום טיפול לשם בידוד, אז החומר או השיטה צריכים בכל מקרה להתאים לגג עצמו.
בהתאמת שיטת האיטום לגג, לאחר בחירת סוג האיטום הכללי, יש לקחת בחשבון עוד פרמטרים משניים. למשל, אם מדובר על איטום באמצעות יריעות, יהיה צורך להחליט על עובי היריעות ועל התאמתן במיוחד לחום או לקור. פרמטר משני נוסף הוא הצבע - יש חומרים שמגיעים בצבע לבן, שמסייע לדחיית חום. חומרים אחרים כמו זפת, שמטבעם רחוקים מלהיות לבנים, זקוקים לשכבה של חומר לבן על גביהם.
צורת הגג - שטוח או נטוי (כמו גג רעפים), היבט שמשפיע על היקוות מים וגם על אופן נזילת החומר שמורחים.
חפצים על הגג - האם וכמה חפצים יש (כמו דודי שמש), שמפריעים לעבודה? כמובן, ניתן להסיר זמנית חפצים כאלה, אך תהליך זה כרוך בעצמו בהשקעת זמן וכסף.
את ההתאמה המדויקת בין הגג, סוגי חומרים לאיטום ושיטת העבודה, יעשו עבורכם בעלי המקצוע כמובן. לשם ההמחשה, אלה כמה דוגמאות:
זפת - מתאימה במיוחד עבור איטום גגות עם דודי שמש רבים או חפצים אחרים מסוג זה. עם זאת, חשוב לזכור ש זיפות גגות לא מתאים עבור גגות עץ, מאחר שהיא עלולה לפגוע בעץ וגם להגביר את סכנת ההתלקחות.
יריעות ביטומניות - מתאימות רק לגג ללא איטום קודם, אלא אם האיטום הקודם היה איטום בזפת. יריעות ביטומניות לא מתאימות לגגות אזבסט, מאחר שאסור לחמם חומר זה יותר מדי.
חומר אקרילי - לא מתאים לגגות שטוחים, מאחר שהוא לרוב לא עמיד בחשיפה למים עומדים (דוגמת שלוליות שמצטברות על הגג).
ישנו גם היבט של התאמת אופן יישום החומר, לגג הספציפי. איטום בהתזה למשל, לא מתאים לגגות רעפים. איטום בנקודות ספציפיות וקטנות לעומת זאת, ניתן לבצע באמצעות ספריי במיכל התזה עם חומר איטום.
שיקול נוסף בהתאמת סוג איטום לגג, עשוי להיות המידה שבה יידרשו בעתיד תחזוקה ואיטום מחדש. גג שנמצא באזור שמועד לגשמים רבים, עשוי להישחק מהר יותר וההיפך. כך שחסכון בעלויות או בזמן עבודה לטווח הקצר, עשוי להיות פחות חכם מהשקעה בפתרון יקר, שיחזיק מעמד לטווח ארוך יותר.
דוגמא להצעת מחיר לאיטום הגג
זו היא דוגמא להצעת מחיר אופיינית לאיטום גג, על פי נתוני אתר tovtoda:
ההצעה היא לאיטום בשיטה של יריעות ביטומניות, של גג בטון חדש.
ההצעה: ביצוע העבודה בעלות של החל מ 55 ש"ח למ"ר, לא כולל מע"מ. המחיר הסופי יהיה תלוי במצב הגג, שבעלי המקצוע יראו במקום. כל זאת, עבור עבודה על 100 מטר מרובע לכל הפחות.
באדיבות אתר טוב תודה.