יריעות ביטומניות הן מוצר המשלב יריעות פוליאסטר ואת הזפת שכולנו מכירים, למעשה מדובר בשלוש שכבות של זפת חם ובאמצע רשת. בשונה מהזיפות המסורתי, את היריעות הביטומניות לא מורחים אלא פורשים על גבי הגג ומחממים באמצעות ברנר הממיס את שכבת הביטומן וגורם להדבקתה של היריעה אל התשתית. כושר הצמיגיות של המוצר גבוה, הוא נמתח, פוליאסטר קיים לאורך היריעה כולה וכך למעשה אנחנו לא מפספסים אזורי כיסוי. בנוסף, מקנה הפוליאסטר גמישות גבוהה ומאפשר איטום סדקים בתשתית הקיימת.

פרישת יריעות ביטומניות היא החלופה למריחת הזפת המסורתית שכולנו מכירים, שתי השיטות משרתות את אותה המטרה, אך קיימות מספר עובדות לגביהן שעלינו להכיר לצורך קבלת החלטה:

זפת חם צריך לסייד בכל קיץ:

הבדל ראשון בין זפת חם ליריעות הוא העובדה שזפת חם דורש סיוד בכל קיץ כדי שלא יאבד מעובי השכבה, מה שעלול להוביל ליצירת סדקים בקלות בהפרשי טמפרטורה.

עמידות שתי השיטות:

עמידות מריחת זפת חם היא לשנתיים-שלוש, בעוד עמידות יריעות ביטומניות היא לכ-10 שנים ואף יותר - כתלות בתנאים הסביבתיים וברמת הפעילות על הגג (התקנות שונות על הגג שעלולות להגביר את הבלאי).

מחיר לטווח ארוך:

אולי הסוגיה שמעניינת את הלקוח יותר מכל: בשורה התחתונה - כמה זה יעלה לי? ובכן, לעבודה עם יריעות ביטומניות מחיר גבוה יותר (בערך פי 3 מזפת חם) בגלל הרכב החומרים של המוצר. אבל, ומדובר באבל גדול, חשוב לזכור שגם עמידות השיטה היא לזמן ממושך יותר (שלוש שנים בזפת חם לעומת עשר ביריעות), ולכן לטווח הארוך משתלם יותר לעבוד עם יריעות ביטומניות, על אף המחיר הגבוה יותר. אם אין לנו עניין באיטום לאורך שנים (למשל מבנה שמיועד להריסה או שיפוץ בעוד שנתיים שלוש) אז אפשר להסתפק במריחת זפת חם, אבל בשאר המצבים זה פשוט לא משתלם.

תחזוקה:

כעיקרון, ברוב רובם המוחלט של המקרים יריעות ביטומניות דורשות אפס תחזוקה. ציפוי מגן על היריעות ומגדיל את עמידות המוצר. היצרן מציין שאין צורך לסייד (אכן כך), אך יחד עם זאת אפשר לסייד אחת לכמה עונות אם הנכם סובלים בצורה חריגה מחום או שמדובר במבנה ללא מזגן, אך בעיקרון אין צורך לסייד ורמת ההלבנה של המוצר מספקת ב-90 אחוז מהמקרים. על כל פנים, הלבנה על יריעות לא מתבצעת עם סיד רגיל, אלא עם חומר אקרילי בכדי שהיריעה לא תאבד מכושר הצמיגות שלה.

*דוגמאות למצבים בהם נדרשת תחזוקה או תיקון של היריעות: החלפת דוד על הגג בצורה לא עדינה יכולה לפגוע ביריעה, מים חמים שנשפכים (למשל מדוד דולף) ועוד. התיקון במקרים כאלה מתבצע בשיטה של טלאי.

 

אז מתי נוותר על יריעות ביטומניות ונעדיף מריחת זפת חם?

עדיף לבצע זיפות גגות על ידי מריחת זפת חם במצב שבו על הגג פריטים רבים כדוגמת קולטים ישנים, דודים, אנטנות ישנות ועוד. לצורך פרישת יריעות ביטומניות צריך להרים את הפריטים הללו על מרצפות או בצורה אחרת בגובה. אין בעיה כאשר מדובר ב-3-4 פריטים, אבל כאשר הגג מלא בפריטים כאלו מחיר ההרמה יכול להיות לא כדאי ולהאריך את משך העבודה על הגג וכפועל יוצא גם לייקר אותה. במקרה של מריחת זפת אפשר למרוח גם בנישות קטנות ללא צורך להרים את הקולטים והדודים ולכן במצב כזה הפתרון יתאים.
כאשר המחיר הוא מרכיב מרכזי בבחירת פתרון האיטום ויש צורך באיטום מיידי אז זיפות גגות בהחלט יכול להוות פתרון. חשוב להדגיש כי כאשר נפרוס את המחיר של איטום ביריעות ביטומניות על משך הזמן שיספקו איטום לגג שלכם אז סביר להניח כי הם יהוו את הפתרון המשתלם יותר.

 

מתי אפשר להשתמש ביריעות ביטומניות?

יריעות ביטומניות עשויות כאמור משכבת ביטומן המשוריין בסיבי פוליאסטר (או זכוכית) ופולימרים אלסטיים (אלסטומרים). שילוב זה מקנה ליריעה חוזק רב וגמישות מירבית, ומעניקים לה עמידות בפני שינויי טמפרטורה, קריעה ותהליכי בלייה ולכן ניתנת ליישום בסוגי גגות שונים ותשתיות נוספות.
איטום באמצעות יריעות ביטומניות ניתן לביצוע ב: גגות המצופים זפת, אידאלי באיטום גגות בטון חשופים, איטום מבנים תת קרקעיים (איטום מרתפים), איטום קירות תת קרקעיים ואף איטום אדניות.
לא כדאי להשתמש ביריעות ביטומניות ישירות מעל חומרים אקריליים, אם ישנם כאלה בשכבת האיטום הישנה אז יש להסירם.

אם הכוונה למתי ואיזו עונה בשנה אז ההמלצה היא כמו בכל תחום האיטום לפני שמתחיל החורף וכמה שיותר מהר!
זכרו שהחורף והגשמים מעלים את הביקוש לקבלני איטום ומקשים על ביצוע העבודה. לפיכך, מהרו להזמין כבר היום איטום באמצעות יריעות ביטומניות והבטיחו לעצמכם שקט בחורף הקרוב.
 

חשוב לדעת:

במדינת ישראל קיים תקן המסדיר את נושא היריעות ומגדיר במפורש את התכונות הנדרשות מהן: חשוב לוודא כי קבלן האיטום משתמש במוצר תקני שיבטיח איכות ועמידות לאורך שנים רבות. באופן כללי אסור לשווק בארץ יריעות ביטומניות אשר אינן עומדות בתקן אך לצערנו זה קורה בכל זאת. "ציון איטום ובינוי" רוכשים את היריעות האיכותיות ביות מחברת פזקר וזאת על מנת להבטיח ללקוח את הטוב ביותר עבור כספו. זהו מוצר ישראלי, העומד בתקן הישראלי ותוכנן במיוחד לאקלים בארץ. ישנם מוצרים בעלי תו תקן אירופאי, חשבו על אירופה וחשבו על הארץ, זה נשמע לכם הגיוני לאטום את הגג שלכם עם מוצר שמתאים לקור האירופאי? כנראה שלא..
מוצרים אירופאים מתאימים לאקלים שונה בתכלית ולכן מספקים פתרון זמני אם בכלל. אז אם כבר גמלה בלבכם החלטה להשקיע אז עשו החלטה מושכלת ותקבלו שקט לשנים רבות.

לסיכום:

איטום בעזרת יריעות ביטומניות הוא השיטה הטובה והאמינה ביותר לאיטום גגות.
המלצת הבית של ״ציון איטום״ : אם הגג מאפשר, תמיד נעדיף איטום גגות עם יריעות ביטומניות על פני זיפות בעזרת מריחת זפת חם. הדבר משתלם הרבה יותר מבחינת המחיר על אף היותו יקר יותר (מחזיק ל-10 שנים ולא ל-3), פתרון זה הוא  אמין יותר (במידה והעבודה מתבצעת כמו שצריך) ואינו דורש תחזוקה שנתית (סיוד), אלא רק ל״מהדרין״ .

לייעוץ מקצועי ללא עלות צרו קשר!